Zwangerschap, voeding en supplementen

Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het goed om extra op je eten en drinken te letten. Dat is goed voor jezelf, en voor je baby.

 

Al je een kinderwens hebt, kun je het beste meteen beginnen met gezond te eten. De eerste weken weet je meestal niet dat je zwanger bent, dus het is belangrijk te zorgen dat je een gezond gewicht hebt en gezond eet en beweegt. Ook kun je dan al beginnen met het slikken van extra foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D. De voeding van de moeder heeft namelijk een grote invloed op de hersenontwikkeling, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en gezondheid van hart- en bloedvaten van het kindje.

Gezonde voeding betekent veel groente en fruit, 2 keer per week vis (liefst vette vis, zoals zalm, sardientjes en makreel) , een handvol noten en melk of yoghurt.

Geen alcohol, rauw vlees of vis, lever, rauwe ham en salami, weinig suiker en zout. Pas op met vitamine A (lever bevat veel vitamine A, maar sommige multivitaminen ook- kijk op de verpakking).

Vitamine D is belangrijk voor de celdeling en voor de botten van jouzelf en het kindje. Hoewel je huid vitamine D zelf maakt van zonlicht is in deze periode en tijdens de borstvoeding extra vitamine D en calcium belangrijk. De meeste calcium krijg je uit je voeding. Een kom yoghurt geeft al zo’n 400 mg calcium, bijna de helft van wat je dagelijks nodig hebt. Inname van extra calcium kan echter ook volgens recent onderzoek zwangerschapsvergifiging voorkomen (1000 mg Calcium vanaf het tweede trimester)

Omega 3 zit in vissen zoals zalm, makreel, sardientjes en verse tonijn. Omega-3 is goed voor de ontwikkeling van de hersenen, en dit goede effect blijft doorgaan als het kindje is geboren. Je kunt ook visoliecapsules nemen met omega-3, maar geen cod liver oil- hier zit weer veel vitamine A in. Let ook op het etiket van de multivitaminen: er mag geen vitamine A in zitten: dat is niet goed voor je kindje.

Dus als je zwanger bent of wilt worden:

  •      Gezond en gevarieerd eten
  •    Gezond gewicht
  •      Geen alcohol

 

 

           Extra foliumzuur en vitamine B-complex, vitamine D, calcium vanaf het  2de trimester en omega-3 vanaf het 3de trimester

Als je borstvoeding geeft : extra vitamine B-complex, vitamine D, Calcium en Omega-3 , naast gezond eten.

Zie ook informatie over wat je wel en niet mag eten (Nederlands): http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx

Er is ook een heel leuke app van het voedingscentrum dat je kunt downloaden: “Gezond Groeien” waarbij je de hele zwangerschap kunt volgen, met tips en recepten.

 

Overleg bij twijfel over vitaminen en mineralen tijdens zwangerschap en borstvoeding met de apotheker.


Reactie schrijven

Commentaren: 0